Search Books for CBSE, IIT-JEE Exams

(MCQ) CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Coal and Petroleum)

CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Coal and Petroleum)

1. Which of the following is natural resources?
a. Tea
b. Cooked Food
c. Air
d. Toffee
Ans . 1. (c)

2. Inexhaustible natural resources in nature are
a. limited
b. Unlimited
c. Scarce
d. Not present
Ans . 2. (b)

3. Resources which are limited in nature are Known as
a. Exhaustible
b. Inexhaustible
c. unnatural
d. None of these
Ans . 3. (a)

4. Which of the following is an exhaustible natural resource?
a. Air
b. Water
c. Soil
d. forest
Ans . 4. (d)

5. Sunlight is _________natural resource
a. Inexhaustible
b. Exhaustible
c. Both (a) &
(b) d. None of these
Ans . 5. (a)

6. Petroleum is ________natural resource
a. Inexhaustible
b. Exhaustible
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans . 6. (b)

7. Fossils are the
a. Dead remains of living organism
b. Coal mines
c. Kind of natural resource
d. Living beings
Ans . 7. (a)

8. Coal can be formed from
a. Sunlight
b. Steam
c. Fossils
d. Plants
Ans . 8. (c)

9. Coal is ________in colour
a. Black
b. Blue
c. Orange
d. Red
Ans . 9. (a)

10. Coal is ________in nature
a. Soft
b. Hard
c. Thin
d. Hot
Ans . 10. (b)

11. Coal can be used as a
a. Fertilizer
b. Purifier
c. Fuel
d. Insecticide
Ans . 11. (c)

12. Other uses of fuel includes
a.Produce steam to run engine
b.Produce electricity in thermal power plants
c.Fuel in various industries
d.All of these
Ans . 12. (d)

13. Coal mainly contains
a. Hydrogen
b. Oxygen
c. Carbon
d. Sodium
Ans . 13. (c)

14. Carbonisation is
a. Slow conversion of dead vegetation Into coal
b. Deposition of soil
c. falling of trees
d. None of these
Ans . 14. (a)

15. When heated in air produces
a. Carbon monoxide
b. Carbon dioxide
c. Nitrogen dioxide
d. Oxygen
Ans . 15. (b)

16. Coal is produced in industry to get
a. Coke
b. Coal tar
c. Coal gas
d. All of these
Ans . 16. (d)

17. Coke is used in the manufacturing of
a. Lead
b. Iron
c. steel
d. Copper
Ans . 17. (c)

18. Which is an almost pure form of carbon?
a. Coke
b. Coal tar
c. Coal gas
d. None of these
Ans . 18. (c)

19. The characteristic of coal is
a. tough
b. Black in colour
c. Porous
d. All of these
Ans . 19. (d)

20. Coal tar has an _________ smell.
a.. Unpleasant
b. Pleasant
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans . 20 (a)

21. Coal tar is used in manufacture of
a. Synthetic dyes
b. Drugs
c. Explosives
d. All of these
Ans . 21. (d)

22. Naphthalene balls are obtained from
a. Carbon
b. Coke
c. Coal tar
d. Coal gas
Ans . 22. (c)

23. Which gas is obtained during the processing of coal?
a. Carbon dioxide
b. Coal gas
c. Carbon monoxide
d. Sulphur dioxide
Ans . 23. (b)

24. Heavy motor vehicles like trucks run on
a. Petrol
b. Diesel
c. Coal
d. Coal tar
Ans . 24. (b)

25. Petrol and diesel can be obtained from
a. Coal tar
b. Coal
c. Petroleum
d. Coal gas
Ans . 25. (c)

26. Petroleum is formed from
a. Domestic animals
b.. Organisms in sea
c. Wild animals
d. Insects
Ans . 26. (b)

27. Petroleum is mixture of
a. Petrol
b. Diesel
c. Petroleum gas
d. All of these
Ans . 27. (d)

28. The layer containing petroleum oil & gas is
a. Above that of water
b. Below water
c. Between water and sand
d. Below sand
Ans . 28. (a)

29. Refining is
a. Extracting petroleum gas
b. Separation of various fractions of petroleum
c. Heating of coal
d. Sedimentation of fossil fuel
Ans . 29. (b)

30. LPG is used in / as
a. Home
b. Vehicles
c. Aviation Fuel
d. Road surfacing
Ans . 30. (a)

31. Natural gas can be transported through
a. Cylinders
b. Barriers
c. Pipes
d. None of these
Ans . 31. (c)

32. CNG is stored under
a. Power generation
b. Electric Generators
c. Solvent
d. none of these
Ans . 32. (b)

33. CNG is used for
a. Power generation
b. Electric generators
c. Solvent
d. None of these
Ans . 33. (a)

34. In India, vast reserves of natural gas are found in
a. Tripura
b. Rajasthan
c. Maharashtra
d. All of these
Ans . 34. (d)

35. Burning of fossil fuel causes
a. Air pollution
b. Global warming
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans . 35. (c)

36. PCRA stands for
a. Pollution control research association
b. Petroleum conversation Research association
c. Petroleum control research association
d. Petrol, coal reserve association
Ans . 36. (b)

37. Bitumen is used in
a. Electric generators
b. Road surfacing
c. Coal tar
d. Natural Gas
Ans . 37. (b)

38. What is called black gold?
a. Petroleum
b. Coal
c. Coal Tar
d. Natural gas
Ans . 38. (a)

39. Petrol can be saved by
a. Driving at a constant & moderate speed
b. Ensuring correct type pressure
c. Switching off the engine at traffic lights
d. All of these
Ans . 39. (d)

40. Which of the following is / are fossil fuels?
a. Coal
b. Petroleum
c. Natural gas
d. All of these
Ans . 40. (d)

41. CNG is
a. Highly polluting
b. Less polluting
c. Not at all polluting
d. None of these
Ans . 41. (b)

42. Kerosene is used in / as
a. Jet engines
b. Fuel
c. Ointments
d. Lubricants
Ans . 42. (a)

43. Useful substances obtained from petroleum & natural gases are called
a. Chemicals
b. Petroleum products
c. Petrochemicals
d. None of these
Ans . 43. (c)

44. Petrochemicals are used in the manufacture of
a. Polythene
b. Detergents
c. Fibres
d. All of these
Ans . 44. (d)

45. Hydrogen gas obtained from natural gas is used in
a. motor fuel
b. Fertilizers
c. Paints
d. stoves
Ans . 45. (b)

46. Dead organisms are transformed into petroleum & natural gas in
a. Absence of air
b. Presence of air
c. Presence of sun light
d. None of these
Ans . 46. (a)

47. Diesel is used in
a. Coojing oil
b. Paints
c. Road surfacing
d. Electric generators
Ans . 47. (d)

48. Which of them is used in extraction of metals ?
a. Coke
b. coal gas
c. Coal tar
d. Petroleum
Ans . 48. (a)

49. Which of them is used as solvent for dry cleaning?
a. Diesel
b. Kerosene
c. petrol
d. Paraffin wax
Ans . 49. (c)

50. The fibres manufacture by petrochemicals are
a. Nylon
b. Polyester
c. Acrylic
d. All of these
Ans . 50. (d)




Work With CBSEPORTAL : K-12 Content Developers, Freelancers Required



comments powered by Disqus

Search Books for CBSE Related Exams